Életünk problémáinak többsége könnyen orvosolható, ha időben segítségért fordulunk. Néha azonban nehéz felismerni, hogy már ilyen helyzetben vagyunk. Máskor az is előfordulhat, hogy próbálunk saját magunknak megfelelni azzal, hogy „ezt én meg bírom oldani egyedül is”.

Nehéz lenne teljes körűen felsorolni milyen helyzetekre terjed ki az EAP.

Jogi kérdésekben lefedjük a jog összes területét (magán szerződések, adás-vétel, államigazgatás, hatósági ügyek, közlekedés, büntetőjog, fogyasztóvédelem stb), kivéve a munkajogot, ezzel biztosítva, hogy a munkavállalók ne használhassák az EAP-ot a munkaadó ellen.

Pszichológiai esetekre tanácsadóink között van egyéni-, család-, hipno-, analitikusan orientált-, kognitív terapeuta stb, annak biztosítására, hogy a felmerülhető nehézségek mindegyikét szakszerűen támogassuk. Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, hogy az EAP tanácsadás, nem pedig terápiás folyamat. Ha valakinek hosszabb terápiára van szükség, az EAP-on belül ezt végigbeszéljük, feltárjuk és a megfelelő irányba eligazítjuk az érintettet.

A coaching jelenthet felsővezetői coachingot, de egyben egy jó lehetőség arra, hogy a szervezet középvezetői és beosztotti szintjein is hozzá jussanak coachinghoz.

Pénzügyi tanácsadásért többnyire adóval kapcsolatos és befektetési kérdésekkel szoktak fordulni, de vannak olyan esetek is, amelyek határmezsgyét képeznek a jogi tanácsadással és több szakértő bevonását igénylik.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan (álnevekkel ellátott) mintahelyzetet, melyekben a Munkavállaló Támogató Program hatékonyan segített:

EAP MINTAESETEK