Életünk problémáinak többsége könnyen orvosolható, ha időben segítségért fordulunk. Néha azonban nehéz felismerni, hogy már ilyen helyzetben vagyunk. Máskor olyan is előfordul, hogy próbálunk saját magunknak megfelelni azzal, hogy „ezt én bírom egyedül is”.

 

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan mintahelyzetet, melyekben a Munkavállaló Támogató Program hatékony segítség lehet:

 

András a kiégés jeleit kezdte észrevenni magán. Felmerült benne az a kérdés is, hogy nem kéne-e munkahelyet, vagy akár hivatást váltania. Tanácsadónk a magánélet-munka kiegyensúlyozottabb egyensúlyának megvalósításában segített neki.

Bence használt autót vásárolt egy autókereskedésben. Az autóról egy hónapon belül kiderült, hogy súlyos műszaki hibával rendelkezik. Tájékoztattuk, hogy milyen feltételek mellett és milyen határidőben érvényesítheti a szavatossági igényeit az autókereskedésben.

Cecília autóját egy szervizben megjavíttatta. Nem sokkal azután az autó menetközben megállt és működésképtelenné vált. Azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy tartozik-e felelősséggel az autószerelő az általa elvégzett javítási munkálatokért, illetve azokat hogyan lehet érvényesíteni.

Dénes 12 fős K+F csapat vezetője. Csapatában váratlanul meghalt egyik munkatársának felesége. Telefonon kért tőlünk segítséget, hogy hogyan készítse fel csapatát munkatársa munkába való visszafogadására. Tájékoztattuk a gyászfolyamat lezajlásának jellegzetességeiről és elláttuk gyakorlati tanácsokkal.

Enikő nyaralása során betörtek az által bérlet apartmanba és ellopták a kameráját. Enikő rendelkezett utasbiztosítással, de a biztosító mégsem térítette meg a kárát, pedig az esetről a helyi rendőrség jegyzőkönyvét is bemutatta. Megvizsgáltuk a jogi lehetőségeket a kára enyhítésére.

Fruzsina fiatal munkakezdő. Főnöke felkérte egy prezentáció megtartására, mely szorongással töltötte el. Segítettünk neki a prezentációra való lelki felkészülésben és a szorongással való akut megküzdésben.

Gergely új építésű ingatlan vásárlására készült, az ügyvédet a beruházó biztosította és fizette, ezért nem bízott meg benne teljesen, másodvéleményért fordult hozzánk. Átbeszéltük vele, hogy a szerződéskötés során mi mindenre figyeljen.

Hektor megpályázott egy pozíciót a külföldi anyacégnél és megkapta. Aggódott, hogy óvodás korú kislányát hogyan fogja érinteni a költözés. Gyerekpszichológusunk feleségével együtt fogadta őt és felkészítette őket milyen reakció várható a kislány részéről és mit tehetnek azért, hogy a legkevésbé érje őt negatívan a környezetváltozás.

Ildikót egy hajléktalan rendszeresen zaklatta, szóban fenyegette és volt rá példa, hogy követte is. A helyzet annyira eszkalálódott, hogy Ildikó már félt a hajléktalantól, és nem tudta, hogy hová forduljon, milyen jogi lehetőségei vannak. Tájékoztattuk róla, hogy egy esetleges tettlegesség során mi számít jogos önvédelemnek, és milyen önvédelmi eszközöket tarthat jogosan magánál. Egyidejűleg javaslatot tettünk rá, hogy keresse fel pszichológus tanácsadónkat is a lelki traumatizáltság elkerülése végett.

Juli lombikprogramban vett részt és egy jól induló beültetést követően elvesztette ikerpár magzatait. Tanácsadónk segített neki a gyászfolyamatban, a történtek feldolgozásában és a felkészülésben az újabb beültetésre.

Kálmánt helyszíni bírsággal bírságolták, mert autójával tiltott irányba kanyarodott, melyet egy térfigyelő kamera rögzített. A tiltott kanyarodást az indokolta, hogy a kötelező haladási irányban a teljes úttest– aznapra – építkezési kivitelezési munkák miatt külön engedély alapján le volt zárva. Megvizsgáltuk, hogy a helyszíni bírság jogszerű-e.

Léna hosszú évek óta szingli, kezdte úgy érezni, hogy ő talán nem is képes párkapcsolatra. Ez az érzés lassan felőrölte és már a munkára való koncentrálásban akadályozta. Azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy mit tehet azért, hogy kikerüljön ebből az állapotból? Tanácsadónk feltárta vele a probléma gyökereit és átbeszélte vele a nehézséget okozó minta feloldásához szükséges további lépéseket.

Mariannt felhívta az önkormányzat, hogy a háza előtti közterületen irtsa ki a parlagfüvet. Megvizsgáltuk, hogy valóban az ő kötelessége-e a parlagfűmentesítés.

Norbert középvezető, úgy érezte külföldi munkatársai irányából igazságtalanság érte. Tanácsadónk részletesen átbeszélte vele a történteket és segített neki eligazodni, hogy mikben lehetett igaza és mik azok a pontok, ahol más lehetséges okok is felmerülnek munkatársai viselkedése hátterében.

Orsolya párja el akart válni, ezért tájékoztatást kért, hogy milyen peres eljárásra számítson, és milyen jogi lehetőségei vannak, milyen keretek között érdemes egyezséget kötnie.

Péter egyik közeli hozzátartozója pszichiátriára került. Tanácsért hívott minket, hogy mire számíthat a hazai ellátási rendszerrel kapcsolatban. Tájékoztattuk az elérhető intézményekről, a kórkép hazai szaktekintélyeiről és arról, hogyan tudja hozzátartozóját ebben a helyzetben a leghatékonyabban támogatni.